Scapa cine poate

|
Sarajevo, 28 iunie 1914. Arhiducele Franz Ferdinand si sotia sa, Sophie, sunt asasinati. Un pretext mic pentru un Razboi Mare. O luna mai tarziu, Imperiul Austro-Ungar ataca Serbia. Germania ataca Rusia si Franta. Anglia declara razboi Germaniei. La 23 august 1914, Japonia intervine si ataca Germania. Intra mai tarziu Turcia, Italia, Romania si SUA.
Au loc primele bombardamente aeriene din istorie, foloseau sarma ghimpata, mitraliere si arme chimice.




Al doilea razboi mondial a avut ca si cauza dorinta de extindere a Germaniei si Japoniei, puterea si dominatia suprema. Un tampit de „rasa ariană”, impins de orgoliu, rasism extrem, ferm convins ca „niciodată războiul nu a ruinat naţiunile”, Hitler a fost exponentul unui popor si nu creatorul lui.



Astazi, un pas gresit si un pretext mic poate conduce la un alt Razboi Mare. Coreea de Sud sta pe un teren minat. Inghitim in sec si facem o cruce, poate ne fereste Dumnezeu.
De data asta, nimeni nu mai face transee. Nu mai folosim sarma ghimpata, nici mitraliere sau arme chimice. Poate nici avioane cu reactie, bombe inteligente sau rachete balistice. Avem arma suprema de distrugere in masa.
Un pas gresit si... tratatul de neproliferare nucleara devine o simpla hartie. Pentru ca e mai interesant jocul la dublu, intervine China si SUA, ambele posesoare de armament nuclear. Echipele stau de-o parte si de alta a fileului. Coreea de Sud a servit prima. Coreea de Nord a gresit si s-a cerut fault. Cum nu este un game standard, ci plin de interese, erorile trebuie corectate. Din clipa in care meciul a inceput, jocul trebuie sa fie continuu pana cand se termina.



Scapa cine poate...

3 comentarii:

emi grantu spunea...

scapa cine poate... din tara asta de rahat

oana H spunea...

emi grantu, daca te referi la Romania, iti spun ca e mai de preferat sa traiesti in saracie, coruptie, minciuna, promisiuni decat sa treci printrun razboi nuclear.

emi grantu spunea...

numai un razboi nuclear poate schimba in bine fata romaniei, altfel nicio sansa sa dispara saracia, coruptia, minciuna si promisiunile... totusi, cred ca hiroshima si nagasaki a fost o lectie de responsabilitate pe care omenirea nu o merita

Trimiteți un comentariu