Circus maximus

|
... sau ce au in comun Papa, turcii ciprioti si maghiarii de la noi.
Vine Papa Benedict in Cipru, c-o naframa in varf de sceptru. Tocmai din peninsula, direct in insula, sa aduca pacea intre Cipru de Nord si Cipru de Sud.

Ca sa intelegeti gravitatea situatiei fac o comparatie. Cipru de sud vrea inapoi teritoriul ocupat de turci, acum 35 de ani. Ca acest lucru sa se intample, turcii ar trebui sa-si ia baclavaua si ceaiul, steagu’ imens de pe munte, „ochiul diavolului”, jocul de table, hamamul, sa se suie frumos in bacul care pleaca din Kirenia si sa coboare in Tasucu, la ei, acolo-n Turcia.

E ca si cum le-ai zice ungurilor din Tinutul Secuiesc sa-si ia kurtosul si gulasul, ziua de 15 martie, placutele bilingve si sa plece inapoi in Panonia.
Turcii din nord vor recunoastere din partea cipriotilor din sud, ungurii de la noi vor autonomie.

Sa nu va mire daca peste cativa ani Papa il viziteaza pe Laszlo Tokes in Covasna, Harghita si Mures. Amandoi au idealuri mari de UNIRE.

12 comentarii:

Mihai spunea...

Imi place pamfletul pe care l-ai scris. Mi-am pus intrebarea "cat de naivi pot fi cipriotii?". Ei chiar is imagineaza ca vizita papei in Cipru va schimba situatia. Ma indoiesc profund. Nu pricep dece turcii care sunt musulmani ar manifesta vre-o sensibilitate fata de papa. Iar puterile europene sunt neputincioase in aceasta privinta, Turcia este o putere si trebuie trata ca atare.

Anonim spunea...

:) si mie imi place pamfletul!!! si comparatia cu ungurii!!!Bine, la noi macar Ungaria recunoaste Romania ca stat independent, in timp ce Turcia nu recunoaste Ciprul,dar oricum.
Cat despre domnul Papa, nici pe mine nu ma intereseaza de el, dapai pe musulmani! Prin urmare ii uram papei mult soare in Cipru ca dealt ceva nu va avea parte.:)
Si pe langa asta, ma insel eu sau ciprioti ne-musulmani sunt ortodoxi, si nu catolici?:)

atunci spunea...

sa nu uitam contextul ocupatiei turcesti: ciprul ca a vrut sa se uneasca cu grecia, iar turcii cand au aflat acest lucru au invadat nordul... daca nu au luptat, militar sau diplomatic, atunci pt. teritoriul lor, acum e tarziu: nu poti alunga familiile de turci care traiesc acum; cand o sa intre turcia in ue o sa fie aceeasi tara, sub sceptrul european

oana H spunea...

Zilnic, din sudul Turciei, vin o gramada de turci sa lucreze in Cipru de Nord. Conditiile de trai sunt mult mai bune, insa nu toti reusesc sa-si gaseasca ceva pe masura cunostintelor putine pe care le au, si ajung sa fure si sa faca tot felul de tampenii. Turcii nu-s doriti de turcii ciprioti. Odata cu deschiderea granitei in Nicosia, turcii ciprioti au putut sa treaca si-n sud si chiar sa lucreze. Recunoasterea lor ca stat ar fi o mana cereasca. N-ar mai avea embargou, ar putea exporta si importa oriunde in lume. Companiile de zbor vor avea linii directe cu Ercan, automat mai multi turisti. Plus multe alte beneficii.
Sincera sa fiu, n-as vrea ca turcia sa intre in UE. Ar fi un exod de turci. Si asa te impiedici de ei prin Germania si Olanda.

gicacontra spunea...

In orice caz maghiarii vor profita de orice situatie/oportunitate sa obtina independenta tinurutilor. Care oricum e o tampenie, se imbata cu nationalism din moment ce ungaria se duce la fund ca un bolovan.

oana H spunea...

Nici Romania nu-i departe, din pacate. :(

atunci spunea...

eu cred ca mai degraba in ue te impiedici mai mult de romani decat de turci... nu vreau sa generalizez, dar am exportat hoti si prostituate din greu, ceea ce intr-un fel e bine ca s-a mai curatat tara de lepre, dar ne-am stricat imaginea pe plan international

Anonim spunea...

Ahem, de când cu noul guvern, Harghita, Covasna & company au primit o tonă de autonomie. Fiindcă PD-L-ul a trebuit în primă fază să se alieze cu UDMR, cărora le-au dat covârşitor de multe scaune la guvernare în schimbul parteneriatului. Dăştepţii au votat Băse de frica lui Ilici (fals!), iar curvele de la PNL n-au fost în stare să curvească destul încât să se ducă şi cu PD-L-ul (da' cu PSD-ul n-au avut greţuri), măcar pentru a putea face guvern majoritar român, nu jumate unguri (nu că aş avea mare lucru cu ei, dar nici în Ungarie nu vezi picior de român senator, guvernator etc.).

Deci ce vedeţi voi cu teritoriile ca viitor posibil e deja istorie, de câteva luni bune :)

@Anonim spunea...

Faceai referire la curvele de la PNL, dar sa nu uitam ca cele mai multe curve sunt in PD-L... care acum se desfata din banul public

oana H spunea...

Anonim, este adevarat ce spui tu acolo, insa nu cred ca a avea niste reprezentati in guvern, ai si autoritate si faci ce vrei.
Fiecare minoritate este reprezentata si e normal. Pana la urma, sunt cetateni romani si se conformeaza constitutiei.

Anonim spunea...

Ahem, când procentul de maghiari este sub 15%, poate mai mic, nu e normal să ai 50% în guvern. Şi cam poţi face multe chestii - chiar au făcut în primele zile de activitate.

oana H spunea...

Colac peste pupaza, Tokes a fost ales vicepresedinte al PE, fiind sustinut si de PDL.
Pana la urma, ce mai e normal?

Trimiteți un comentariu