Jucarii vechi

|
Copilaria a fost pentru toti o stare de veselie si fericire continua, nazbatii si ghidusii. Mi-amintesc cu drag de papusa Ada, primita de la tata. Avea carlionti aurii si ochi albastri. Alte papusi au primit hainute noi din mileurile crosetate de mama (sa recunoastem, cui ii plac mileurile?). Marian avea o colectie impresionata de cowboy iar prima papusa Barbie am vazut-o la Cristina. Era primita din Germania si tare mai visam sa o am.
Afara ne distram cel mai bine, la scunsea, prinsea si flori fete si baieti.
Iarna, la tara, faceam un trenulet din sanii si brazdam medeanul pana ajungeam la garla. Iar vara ne scaldam la iaz, aruncam pisica din podul casei sa vad daca aterizeaza in picioare si plangeam cand se termina vacanta. Nu aveam papusi, dar mama Aneta avea grija sa-mi imbrobodeasca una din carpe si stergare. Ce vremuri! Si-apoi, cum altfel? "Daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga; si daca-i popa, sa citeasca..." vorba lui Creanga.
Asa ne jucam noi. Astazi, jocurile nu se mai joaca afara, ci pe calculator. Fetitele au papusi care vorbesc iar baietii, monstrii din plastic.

Dar sa vedem cum se jucau copiii in urma cu cateva secole. Cei saraci aveau jucarii din lemn, facute acasa, iar cei bogati jucarii sofisticate, scumpe.

O papusa englezeasca din lemn de la sfarsitul sec 17 – inceputul sec 18 apartinanad familiei Wedgeborough. Numai 23 de astfel de papusi sunt cunoscute.O binecunoscuta papusa Jumeau Carrier-Belleuse din 1880.O balerina marca Roullet et Decamps in costumul original – din sec 19.Mancatorul de dovleac – o rara jucarie frantuzeasca Vichy din sec. 19


Nora – un ursulet marca Stunz din 1908. Pat – un ursulet negru marca Steiff din 1910.

Un joc din secolul 19 - A Jeu des Montagnes de la Terre, Franta


Celebrul James Bond

Punchinello calare pe luna – un personaj clasic original din opera „commedia dell’arte” – secolul 17.


Non Stop Robot - Jucarie japoneza din tinichea din 1950


Charlie Chaplin si cutia lui originala din 1930


O baie perfect functionala din 1920Jucarii de propaganda Hitler din 1930

Un automat dupa modelul cantaretului rus Al JolsonColectia de jucarii rare apartine Fundatiei Sofia din Grecia. O descriere detaliata a jucariilor o gasiti aici

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu