Scutecim textil de 6 luni

|

Este Real Nappy Week in Uk,  Real Diaper Week in US si Cloth Nappy Week in Noua Zeelanda. Nu si la noi!

La noi, nimeni nu mai recicleaza, nimeni nu mai refoloseste, nimeni nu reduce din consum, nimeni nu foloseste energia alternativa. Aruncam, poluam pentru ca e mult mai comod, iar efectele negative asupra mediului nu s-au lasat asteptate. Al saselea simt al omului ar trebui sa fie RASPUNDEREA!
Suntem efemeri pe acest pamant si e pacat de cei ce ne urmeaza sa nu se bucure de ce ne-a lasat Dumnezeu. Acesta a fost unul din motivele pentru care am ales sa folosesc scutecele textile. Iata, au trecut aproape 6 luni de cand le folosim si suntem fericiti si multumiti de alegerea facuta, mai ales ca sanatatea copilului meu este primordiala, iar natura este a doua lui mama! Pe langa alaptarea exclusiva, mi s-a parut normal ca Edu sa nu foloseasca scutecele de unica folosinta care sunt pline de chimicale (de exemplu, dioxina – substanta clasificata ca fiind cancerigena folosita la albirea scutecelor, sau sodium polyacrylate – substanta care absoarbe umezeala extrem de repede, parfumuri), irita pielea, produc alergii sau chiar boli grave si, odata ajunse in natura, se descompun in 200 de ani.

In prima luna foloseam aproximativ 15 scutece pe zi, apoi am ajuns sa folosim doar 7-8, insa daca fac un calcul simplu, in 2 sau 3 ani pana cand copilul ajunge sa foloseasca olita, se consuma aproximativ 7000 de scutece, care costa in medie 1000 euro. Un pachet de 20 de scutece textile costa in medie 300 de euro, asadar, diferenta mi se pare semnificativa. In plus, le vom folosi si la bebe 2 sau chiar la bebe 3, iar astfel diferenta de pret se dubleaza sau chiar tripleaza.

 Am inceput cu scutecele newborn de la Mothercare – numai bune daca copilul cantareste sub 3.5 kg, apoi am folosit Bambino Mio - scutece prefold din bumbac 100%, insa bebele crestea, asa ca ne-am orientat spre scutecele Pop in- de la Close Parent care pot fi folosite de la nastere pana la olita (birth to potty), de la 3.5 kg la 16 kg.

De ce ne plac Pop in? Pentru ca sunt formate din 3 parti, fiecare parte fiind detasabila, astfel ca poti folosi  un insert si partea exterioara cand bebele este micut, sau cele 2 inserturi cand bebele este mai mare. De asemenea, invelisul exterior se poate folosi de “n” ori pe zi inclusiv cu alte tipuri de inserturi.
Daca te-ai hotarat sa folosesti scutecele textile, ai nevoie si de o hartie buna de protectie. Preferata noastra este cea de la Bambinex.  Arata ca o rola de hartie pe care o folosim la bucatarie, insa este de calitate, este rezistenta si se poate spala si refolosi. Am mai utilizat si hartia de la Mothercare si Close Parent, insa nu le recomand.

Iedului nu i-a placut niciodata sa stea ud si, imi place sa cred ca scutecele ne- au ajutat sa facem la olita de la 5 luni. Iar impreuna cu nucile de sapun, otetul, bicarbonatul de sodiu si lamaia nu am avut niciodata iritatii. In plus, se folosesc la fel de usor precum cele de unica folosinta.

Este Real Nappy Week cu reduceri!


9 comentarii:

Liliana F. J: spunea...

Hristos a inviat!
Bine, tu, dupa şase luni aflu ca esti mamica? Sa va traiasca, sa va bucurati de el, sa fiti sanatosi cu totii si fericiti!
Am mai vazut niste poze, dar ma gandeam ca ati botezat pe cineva. E drept ca, daca mai intram pe blog, aflam. Recunosc ca intru cand pui un link, ca acum.

oana H spunea...

Multumim, Lilianu!

Ariana spunea...

Super articol, felicitari! Si noi scutecim textil si suntem incantati!

oana H spunea...

Bravo, Ariana! Ma bucur sa aud ca tot mai multa lume le foloseste. Ce scutece folositi? Ce hartie? Sunt tentata sa mai incerc si altele, desi am suficiente. Dar niciodata nu sunt de ajuns. :)

Monya spunea...

ai o leapsa la mine pe blog...

Unknown spunea...

am o curiozitate!cum facea bebe la olita la 5 luni?daca atunci nici un fund nu e indicat sa se aseze bebelusii?
si la ce te ajuta otetul sa previi iritatiile?

oana H spunea...

Irina, in fiecare dimineata la trezire, si dupa orice somn din timpul zilei, il puneam pe olita. Pentru mine a fost usor sa-mi dau seama cand face, din expresia fetei sau chiar imi spunea, ca sa nu mai zic, acum la 9 luni, cand simte ca e ud, vrea sa-si dea scutecul jos. Se recomanda sa se inceapa antrenamentul in jurul varstei de 6 luni, eu l-am pus de la 5 si nu i-a facut nici un rau.
Otetul inlocuieste balsamul de rufe, la fel de chimic precum detergentul. Am uitat sa adaug uleiul de masline, in locul oricarei creme de fundulet.
Sper ca ti-am fost de folos!

antonymous spunea...

asa mult scuteciti de nu mai aveti timp sa postati nimic nou!?

oana H spunea...

Daca ar fi numai scutecitul...
Zilele urmatoare o sa public un nou articol. :)

Trimiteți un comentariu