Intre Freud si Hristos

|

Savatie Bastovoi, in calitate de mirean, era ” baiatul bun, putin dur, desi nu s-a batut niciodata”. Era baiatul care statea la terase la o cafea, sau la o bere cu cel care isi dusese iubita sa faca o intrerupere de sarcina. Fuma tigari scumpe, cumparate la bucata si scria versuri despre Dumnezeu, lui Dumnezeu, la Socola.

Savatie Bastovoi, in calitate de ieromonah, scrie un eseu pe care il intituleaza „Intre Freud si Hristos”.
O carte despre societatea de astazi, despre generatia MTV, Pro – tv, Coca – Cola, despre complexele lui Freud si libertate.

O carte, care nu aduce nimic nou, atat timp cat simti pe pielea ta tranzitiile si schimbarile cotidiene. O carte despre cauze si efecte, dar nu o carte despre solutii. Nu exista o delimitare intre bine si rau, exista un frustrat, un timid, un lipsit de cultura, religie, traditie – omul lui Freud, si exista omul fara instincte, fara placeri, omul lui Dumnezeu.
Ieromonahului ii e foarte usor sa vorbeasca despre abstinenta fiziologica si psihologica a omului mirean, comparand starile cu cele ale clericilor, care nu au dorinte personale si, care isi controleaza usor impulsurile.
O carte care nu m-a impresionat, nu si-a lasat amprenta si nu mi-a schimbat cu nimic gandirea pe care o aveam pana sa citesc acest eseu. Poate ca nu fac parte din „frustratii” enumerati de dansul dar sunt un om cu frica de moarte, frica de boala,frica de batranete, frica de saracie, dar mai ales frica de singuratate.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit si eu cartea, dar am alta parere. O sa expun doar punctele ce difera fata de cele enuntate de tine.

1. "O carte, care nu aduce nimic nou, atat timp cat simti pe pielea ta tranzitiile si schimbarile cotidiene." In cazul in care traiesti cu adevarat in derapajul acestei lumi, intr-adevar esti familiar cu cele enuntate in carte. Din nefericire majoritatea nu sunt constienti de aceste lucruri din varii motive: indiferenta, frica de a nu isi pierde confortul psihologic, etc. Si mai trist este ca unii se simt chiar "fericiti" si inpliniti adoptand conceptele MTV, Coca-Cola, etc.

2. "O carte despre cauze si efecte, dar nu o carte despre solutii." As spune ca din potriva, cu cat cauzele si efectele sunt conturate mai bine, cu atat si solutia este mai evidenta.
Desigur, daca cauti o solutie in spiritul lumii contemporane, nu vei gasi, pentru ca lumea insasi este definita de aceste 'cauze' si 'efecte'. Solutia este Acela de care fugim mereu sau ale carui invataturi le deformam pentru a le adapta dorintelor si placerilor noastre pretinzand cu toate acestea ca suntem a lui Dumnezeu.

3. "Nu exista o delimitare intre bine si rau". Cred ca se deduce de la sine ce e bine si ce e rau.

4. "Ieromonahului ii e foarte usor sa vorbeasca despre abstinenta fiziologica si psihologica". Nu ai de unde sa stii ca ii este s-au i-a fost usor. Doar faptul ca vorbeste despre astfel de lucruri nu inseamna nici pe de parte ca totul a fost, este si va fi usor. Orice om este supus greselii si are slabiciunile proprii pe care trebuie sa le infrunte.

5. "O carte care nu m-a impresionat, nu si-a lasat amprenta si nu mi-a schimbat cu nimic gandirea pe care o aveam pana sa citesc acest eseu. Poate ca nu fac parte din „frustratii” enumerati de dansul". Nu inteleg dece ar trebui ca cineva sa fie un frustrat pentru a fi 'impresionat' de aceasta carte. Astfel de carti nu au ca si scop sa 'impresioneze' ci sa trezeasca la realitate.
Intentia de a 'impresiona' se regaseste in filmele si romanele contemporane. Probabil ca frustratii nici nu se vor obosi sa ridice cartea de pe raft.

forme fara fund spunea...

dar fricoasa mai esti (frica de moarte, frica de boala, frica de batranete, frica de saracie, dar mai ales frica de singuratate)... da' de umbra proprie nu ti-e frica?!

oana H spunea...

De umbra mea nu mi-e frica. In schimb, de cei ca tine, da!

Anonim spunea...

Comentarii "useless" din partea celor ca "forme fara fund". Probabil ca omul nu are nici forma nici fund :)) si se simte vizat de numele blogului.

oana H spunea...

Anonim, sunt intru totul de acord cu autorul. Titlul este cat se poate de inspirat. Si el se afla intre Freud si Hristos, cum mai toti ne aflam. A te dedica intru totul lui Dumnezeu inseamna sa te rupi de aceasta lume si sa fugi in pustie.
In lumea moderna esti supus dependentei de orice fel.

Trimiteți un comentariu