“De ce numai 59?”

|

59 de jurnalisti au murit in campul muncii, in prima jumatate a anului 2010, potrivit unui raport al Press Emblem Campaign (PEM). La stirea publicata pe 9am, comentariile nu au intarziat sa apara.

Jurnalistii, sunt numiti „tampiti”, „idioti care isi pun viata in pericol pentru senzatii”, „dobitoci care sa se duca sa transmita life”. Jurnalistii „mor de prostie si vor sa fie considerati EROI”, „nu stiu sa vorbeasca,n-au cursivitate,nu stiu sa foloseasca tonurile verbale.SUNT ADEVARATE BELELE” , iar altii se intreaba de ce numai 59.
Un semianalfabet, plecat el insusi de la „sapa, zugravii , lacatusii”, sustine ca: „EU NU IAM TRIMIS, acolo trebuie sa sti pa ce teren calci si cand trebuie sai dai stop la camera, ptr as face uni bani pa seama la niste amarati de prosti si fraeri, abarnau sa puie si o intrebare”.

Ca fost jurnalist, din propria experienta, pot spune ca nimeni nu se duce de buna voie la baba violata sa o intrebe cum se simte, nimeni nu se duce de placere in casa spanzuratului sa intrebe de funie, nici sa caute zapada in Sahara. Ca in orice meserie, TREBUIE sa fii acolo, daca se poate PRIMUL. Si, ca in orice meserie, ori scrii dupa dictare ori esti liber.
Este adevarat ca esti supus cenzurii si propagandei in functie de cum este aservita politic media, insa si tu, consumator de media, poti alege ce vrei sa vezi si ce vrei sa citesti.

Este adevarat ca exista si jurnalisti mediocrii – aparuti peste noapte din sculeri matriteri, nesimtiti, care-si practica meseria pentru cafeaua de dimineata de la prefectura, puiul cu kiwi de la evenimentul de deseara, si cadourile de la Pasti si Craciun, etc. Dar pana la idioti, tampiti, prosti, huoooo... n-au decat sa moara, eu nu i-am trimis?!?!?! SPECIFIC ROMANESC

Au murit 59. NUMAI!

4 comentarii:

Andrei spunea...

Mdaaa...atitudie specifica romanului (nu a tuturor de altfel). La inundatii toata lumea a sarit cu gura: "Cine masa i-a pus sa isi faca casa acolo, ce ma intereseaza pe mine!!". Cand a fost vorba de saracia crunta a pensionarilor: "Sa moara toti ma doare-n p.... Comunistii naibii, imi manaca mie banii...". Acum cad vine vorba de jurnalisti aceleasi rahaturi. Sunt deacord doar cu un aspect al problemei, sunt si jurnalisti carora le place sa se dea "rotuzi" si cauta problemele cu lumanarea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ajungi sa nu mai vezi padurea de copaci.

Daniela Toader spunea...

Aceleasi comentarii nu se spun doar despre jurnalisti. Imi aduc aminte ca am citit o stire cand o fata a fost omorata de prietenul ei. Am citit si comentariile cum fac de obicei si majoritatea spuneau "Asa merita cur*a, la femei din astea tre sa le dea cineva o lectie."
Si iata in ce tara traim..

Anonim spunea...

"Si, ca in orice meserie, ori scrii dupa dictare ori esti liber".

Banuiesc ca atunci cand ai spus asta te gandeai si la medici si la preoti si la profesori si la avocati - toti scriu dupa dictare. Asta da logica!!!!

Unii dintre noi mai au si ceva decenta si, mai ales, vointa proprie. Si nu-mi spune mie ca urasti sa te duci in casa spanzuratului sa-i iei interviu unei mame sfasiate de durere, care nu mai are puterea sa te dea pe usa afara, dar o faci pentru ca "trebuie". De ce "trebuie", ma rog? Ca sa ai o simbrie la sfarsit de luna? Oamenii nu devin mai buni si nici lumea mai frumoasa pentru ca dai tu pe post stirea asta, in niciun caz. Deci: NU TREBUIE!

oana H spunea...

1. Da, se mai intampla si la medici, profesori, avocati, etc, unde daca nu le convine "sistemul", n-au de ales decat sa plece si sa faca altceva. Cu alte cuvinte, joci cum ti se canta. Si nu intru in amanunte pentru ca stii la ce ma refer.
2. La stiri nu mergi de buna voie. Te trimite un redactor, un sef de departament, un producator de stiri, etc. Si cum nu toate stirile sunt festive, TREBUIE sa te duci, daca asta ai ales sa faci.
3. Scopul meu n-a fost ca oamenii sa devina mai buni si nici lumea mai frumoasa. Era o constatare a unei fapte si reactiile meschine ale unora.

Trimiteți un comentariu